Większość zdrowych ludzi wydala 100-200 g kału dziennie. O zaparciach mówimy wtedy, gdy pacjent nie oddaje kału przez kilka dni a stolec ma mniejszą masę i jest twardy. Powodem tej dolegliwości może być zahamowanie pasażu treści przez jelito grube lub – częściej – upośledzenie aktu defekacji. Występuje ono przede wszystkim u ludzi, którzy często świadomie powstrzymują się od wypróżnień ( pacjenci z lękiem, z depresją, udział ciała w reakcjach protestu lub obrony ) albo przeszkody zewnętrzne (pozycja leżąca, wysoki sedes, długotrwała praca siedząca). Zaparcia występują także u chorych, u których często są stosowane lewatywy lub nadużywających środków przeczyszczających. Usposabia do zaparć dieta ubogo resztkowa, skąpo tłuszczowa, alkohol, czarna kawa, tytoń, nadużywanie środków kojących, wiek starczy i brak ruchu. Znacznie rzadziej przyczyną dolegliwości są zaburzenia organiczne – guzy jelit, zwężenie, niedrożność, uszkodzenie rdzenia kręgowego.
Z powyższych informacji należy wyciągnąć wniosek, że w ogromnej większości przypadków zaparć można uniknąć zmieniając swój styl życia i dietę. Błędem jest natomiast sięganie od razu po drażniące herbatki ziołowe lub farmaceutyki.
Oto kilka zaleceń profilaktycznych by zapobiec zaparciom
-
Unikaj siedzącego trybu życia.
-
Wykonuj regularnie ćwiczenia gimnastyczne, chodź na spacery, pływaj.
-
Korzystaj z toalety w określonym czasie. Fizjologiczny odruch defekacji występuje zwykle rano, po zjedzeniu śniadania lub wypiciu szklanki wody. Musisz tak zorganizować sobie poranek by uniknąć pośpiechu i by wypróżnienie właśnie wtedy miało miejsce.
-
Naucz się odreagowywać stres (spacer, aromatyczna kąpiel a nie środki uspokajające).
-
Unikaj potraw, które mogą wywołać podrażnienie i nadkwasotę – pikantnych , alkoholu, kawy, mocnej herbaty.
-
Stosuj urozmaiconą dietę, potrawy bogate w błonnik , dużo wyrobów zbożowych, chleb razowy, owoce i warzywa.
Przykład diety:
ŚNIADANIE
- Płatki kukurydziane
- Mleko 1,5 %
- Sok warzywny – pół szklanki
- Herbata bez cukru
ŚNIADANIE II
- Chleb ze słonecznikiem
- Twarożek biały ziarnisty
- Szczypiorek, rzodkiewka
- Sok owocowy, 3/4 szklanki
- Woda mineralna
OBIAD
- Zupa fasolowa (fasola, włoszczyzna bez kapusty, ziemniaki, bulion drobiowy 1/4 szklanki )
- Dorsz pieczony w folii, ryż na sypko
- Surówka (kapusta kiszona, jabłko, marchew, cebula, pół łyżeczki oliwy)
- Kompot z owoców sezonowych- 1 szklanka
PODWIECZOREK
- Bułka drożdżowa z jabłkiem
- Kawa lub herbata bez cukru
KOLACJA
- Bułka grahamka
- Sałatka z tuńczyka (tuńczyk, pomidor, kukurydza konserwowa 1 łyżka, ogórek kiszony, pół łyżeczki oliwy)
- Woda mineralna
Lek. Ewa Węgier-Szewczyk
Internista, Psychiatra, Spec. Med. Rodz.
NZOZ PIOMED Kalisz
http://www.piomed.pl